Notice: Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE in /home/oiydupwo/public_html/index.php on line 4

Notice: Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE in /home/oiydupwo/public_html/index.php on line 4

Notice: Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE in /home/oiydupwo/public_html/wp-blog-header.php on line 4

Notice: Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE in /home/oiydupwo/public_html/wp-blog-header.php on line 4
Що тут росте – Заповідник Розточчя

ФЛОРА

Горлянка повзуча

Горлянка повзуча — багаторічна трав’яниста рослина роду горлянка родини глухокропивові. Латинську назву роду утворено від латинського слова, що означає виганяти. Видова назва в перекладі з латинської мови — повзуча. Українська назва пов’язана з особливостями будови рослини. Має повзуче кореневище і облиствлені пагони. Стебло до 30 см заввишки, прямостояче. Прикореневі листки черешкові, стеблові сидячі. Квітки блакитні, інколи рожеві або білі.

Зозульки травневі

Зозульки травневі, пальчатокорі́нник травне́вий (народна назва — мокруха) — багаторічна і трав’яниста рослина з 2-4-лопатевими бульбами. Належить до родини орхідних. Занесена до Червоної книги України (1996, 2009). Зростає у лісах, на узліссях, серед чагарників, на мохових болотах, вологих луках, лісових галявинах і схилах. Використовується у народній медицині; добрий медонос.

Синюха блакитна

Синю́ха блаки́тна, синюха голуба, синюха звичайна — рослина родини синюхових. Багаторічна трав’яниста рослина. Стебло високе, до 1 м заввишки, самотнє. Листки чергові: нижні — черешкові, верхні — сидячі, непарнопірчасті, які складаються з 17—21 продовгувато-яйцеподібних загострених листочків. Квітки великі, п’ятироздільні, зібрані в китицю. Привабливого блакитного, іноді білястого кольору, хоча трапляються й зовсім білі.

Зозулині черевички справжні

Зозулині черевички справжні — рослина з родини зозулинцевих, або орхідних. Рідкісна рослина, що перебуває під охороною міжнародних конвенцій. Багаторічна трав’яниста рослина заввишки 25–35 см. Стебло запушене, прямостояче, рівномірно облиснене. Зазвичай на рослині одна квітка, рідко — дві.